Menu

Kweekwerk

>
>

Averis Seeds BV kweekt op het kweekbedrijf in Valthermond nieuwe zetmeelaardappelrassen. Rassen die zich onderscheiden door nieuwe of betere eigenschappen: resistentie tegen ziektes, opbrengst en productkwaliteit. Onze rassen dragen daarmee bij aan een duurzame teelt van zetmeelaardappelen met een groeiend rendement.

Kweken is kruisen en selecteren

Voor het kweekprogramma worden elk jaar kruisingen gemaakt tussen ouderrassen die gewenste eigenschappen bevatten en die eigenschappen kunnen doorgeven op hun nakomelingen. De bedoeling is hiermee nakomelingen te verkrijgen die de gewenste eigenschappen van beide ouders zoveel mogelijk combineren. Uit de zo verkregen bessen worden de zaden geïsoleerd.

De rest en tevens het leeuwendeel van het kweekproces bestaat uit het selecteren van de beste nakomelingen. De eigenschappen van de nakomelingen moeten daarvoor betrouwbaar worden bepaald. Daar zijn voldoende aardappelen voor nodig en vanaf het eerste moment is daarom het voldoende vermeerderen van nieuwe klonen een voorwaarde voor de selectie. Voor de selectie worden in toenemende mate moleculaire merkers gebruikt. Met deze merkers kan op basis van DNA worden voorspeld of een nakomeling bepaalde eigenschappen bezit.

Na minimaal zes jaar beproeven worden raswaardige klonen met een toegevoegde waarde op het bestaande rassenpakket op grotere schaal getest in de praktijk. Dit raswaardeprogramma geeft inzicht in het gedrag, opbrengst en bewaarbaarheid van de kandidaatrassen in de boerenpraktijk.

Kandidaten waarvan de toegevoegde waarde in de praktijk overeind blijft, worden aangemeld voor de rassenlijst en uiteindelijk geïntroduceerd in het rassenpakket dat commercieel beschikbaar is voor leden van de coöperatie Avebe.