Menu

Geschiedenis

>

Het KARNA (Kweekinstituut van Aardappelrassen ten behoeve van de Nederlandse Aardappelmeelindustrie) werd opgericht in 1954 door de gezamenlijke aardappelmeelfabrieken.

Doel was het kweken van rassen met een hoge zetmeelopbrengst en met resistenties tegen diverse ziekten en plagen die in het teeltgebied voorkomen.

Nadat onderzoeksinstituten in Wageningen begonnen met het inkruisen van aardappelmoeheid-resistentie (AM) besloot de industrie tot oprichting van een eigen kweekbedrijf om deze resistentie in te brengen in zetmeelaardappelrassen. Ook het verhogen van het zetmeelgehalte was destijds een belangrijk doel.

Het eerste KARNA-ras Ehud met resistentie tegen aardappelmoeheid werd in 1967 op de Rassenlijst geplaatst, gevolgd door rassen als Astarte (1976), Elkana (1978), Karnico (1988) en Kartel (1994). Modernere rassen zijn Aveka (2002), Altus (2008) en Axion (2008). In deze rassen is een uitstekende zetmeelopbrengst gecombineerd met resistenties tegen meerdere AM-pathotypen, wratziekte en Phytophthora.

Ontstaan van Averis Seeds B.V.

Tot 2001 werden de pootaardappelrassen van het KARNA vooral vermeerderd door  pootgoedtelers die middels een licentiecontract zelf verantwoordelijk waren voor teelt en verkoop van het geproduceerde pootgoed.

Daarnaast werd de vermeerdering van hoogwaardig pootgoed in opdracht van KARNA via Avebe uitbesteed aan andere pootgoedhandelshuizen, zoals ACM, later ZPC, en HZPC Holland B.V. Via het bestaande netwerk van pootgoedtelers werden de KARNA-rassen in commissie vermeerderd voor Avebe. Het meerderingspootgoed werd door Avebe verkocht aan de zetmeeltelers.

Averis Seeds B.V, is in 2001 ontstaan door samenvoeging van het Kweekinstituut KARNA en de afdeling pootgoedvoorziening van Avebe met de afdeling zetmeelpootgoed van HZPC Holland B.V. Als 100% dochter van Avebe kan Averis zorgen voor de ontwikkeling en vermeerdering van nieuwe rassen en zo de zetmeelaardappeltelers van Avebe van kwalitatief hoog pootgoed voorzien.