Menu

Royal Avebe en Solynta slaan handen ineen: hybride veredeling in de zetmeelaardappelteelt

15 april 2021

Hybride veredeling is belangrijk voor het verder verduurzamen van de zetmeelaardappelteelt, omdat sneller kan worden ingespeeld op uitdagingen als aardappelziektes die zich steeds weten aan te passen aan resistenties en wisselende weersomstandigheden. Door sneller betere rassen te kweken is minder gebruik van gewasbeschermingsmiddelen nodig en kan de opbrengst toenemen met een betere benutting van bemesting.

Johan Hopman, manager Breeding & Research bij Averis is verheugd over de samenwerking: “Nu de succesvolle resultaten van hybride veredeling bij consumptieaardappelen zichtbaar zijn, is het tijd om deze techniek ook te gebruiken voor de veredeling van zetmeelaardappelrassen.”

Hybride veredeling

Ruim twaalf jaar werkte Solynta aan het verkrijgen van Hybrid True Potato Seed; een technische revolutie waarmee sneller kan worden veredeld. Door gebruik te maken van hybride veredeling wordt het mogelijk de vooruitgang in raseigenschappen beter te sturen. Daarbij kunnen natuurlijk voorkomende eigenschappen, zoals resistentie tegen droogte, plagen en ziekten, snel worden ingekruist. Het resultaat is een duidelijk korter ontwikkeltraject en snellere vooruitgang in de eigenschappen die voor de telers van Avebe van waarde zijn.

Directeur Research & Development Edwin van der Vossen van Solynta: “Met de samenwerking komt de specifieke kennis van Averis van eigenschappen en genetica voor de zetmeelaardappelteelt samen met Solynta’s hybride veredelingsplatform, waardoor er een continue stroom aan steeds betere rassen gaat ontstaan voor de telers van Avebe.”

Over Solynta

Solynta is een hybride aardappelveredelingsbedrijf in Wageningen. Het bedrijf ontwikkelt superieure (non-gmo) Hybrid True Potato Seeds (HTPS) op zijn hybride veredelingsplatform. Snellere veredeling, veel sneller schaalbaar, grotere oogst en minder gewasbescherming zijn het resultaat. Maatschappelijk relevant en commercieel interessant. ‘Together, we unlock the true potential of potatoes.’ Voor meer informatie, kijk op www.solynta.com.